marcus
per en 9 Maig 2014
814 Vistes

LA roseta és aquella sanefa decorativa que porten totes les guitarres al voltant del forat acústic. Si us poseu al yputube a veure com es fan entendreu perquè vaig decidir de no ferme-la jo mateix. Per contra, fa temps, uns 3 anys, vaig demanar unes quantes rosetes per si m¡anivaba a fer alguna guitarra algun dia, i el que he fet és aprofitar una d'aquestes per l'ukelele.

Amb la tapa ja rebaixada a 2,5mm de gruix tallo la forma i li faig un forat al centre d'on anirà el forat acústic amb la intenció de passar-hi un cargol amb una part llisa i l'extrem roscat.

Aquest cargol l'he inserit en una placa base de DM i hi està enganxat en vertical, perquè sobresurti. Em servirà de guia per tallar el forat i per fer el canal de la roseta.

La marca amb el llapis és per guiar-me per fer el canal.

 

Amb l'inventet que vaig fer pel minitaladret (minitrepanet en català) i una fresa petita faré les rodones. JA quan vaig dissenyar aquesta base vaig pensar en fer-la servir també per fer les rodones i no només per fresar cantonades. no sé si ¡sobserva que hi ha una peça amb un forat del mateix diàmetre que el cargol que he posat a la fusta base on aguantaré la tapa, que pot correr per una guia per tal d'acostar o allunyar aquest forat de l'eix del trepanet. Sñi que es veu com sobresurt el cargolet pel forat. Doncs sobre aquest cargol rotarà el trepanet i mentre vaig rotant (conduit per mi) no podrà més que fer un moviment circular ja que està limitat pel cargolet.

Aquí es veu millor com sobresurt el cargojet sobre el qual gira tot el conjunt .

I aquí el resultat de 'invent, no sembla molt fi però la veritat és que ha quedat estupendu!

Com que aquesta roseta és de guitarra és massa gran per l¡ukelele per això em decideixo a tallar-ne un troçet

 

Preparo una fusta amb un forat del mateix diàmetre que el cargolet que em servirà per apretar la roseta sobre el canal que acabo de fer-li. La cobreixo amb cinta de cel.lo perquè la cola blanca no s¡hi adhereix

Embadru-no el canalet

Li insereixo la roseta de tal forma que quedi plana.

I li fotu la tapa amb el cel.lo a sobre i apreto fort una palometa contra el cargolet apretant així la roseta contra la tapa

Al cap d¡un dia trec la fusta i aquest n'és el resultat: una roseta completament enrasada al plà de la tapa de l'ukelele!

Publicat a: Música